Začínajúci startup potrebuje bezplatný účtovný softvér

01.04.2015

Nie každá zaujímavá myšlienka má to šťastie, že si ju všimne investor či zabehnutá firma a poskytne jej podporu. Väčšina malých začínajúcich firiem sa nedostane na StartupAwards a musí si poradiť sama. A to nielen s rozvojom svojho nápadu, ale aj s jeho, nazvime to obslužným servisom. Teda s bežnou dennou agendou, do ktorej skôr či neskôr pribudne aj účtovníctvo.

 

Peňazí je málo

Prvou výhodou účtovného softvéru, ktorú ako začínajúci podnikateľ hľadám, je dostupnosť. Finančná dostupnosť, lepšie povedané – či je zadarmo. Ak sa bavíme o mladom projekte, hovoríme väčšinou o finančne veľmi skromných pomeroch, v ktorých sa rodí. Každé ušetrené euro je preto dobré a počiatočná investícia do účtovného systému môže znamenať aj zbytočne vyhodené peniaze. Ktoré by sa dali použiť inak.

 

Nesedím v kancelárii

Ďalším benefitom (nielen) pre mladé firmy je prístup. Aj keď je pojem start-up populárny, ešte stále je len popoluškou k fenoménu cloud computingu. A ten sa ním nestal len tak pre nič za nič. Takže ak účtovníctvo, tak v cloude. Teda žiadne investície do „železa“, licencií, ich aktualizácií, zálohovaniu dát atď., prístup okamžite a bez obmedzenia miesta. To je presne to, čo mladá spoločnosť potrebuje.

 

Verím, že sa biznis rozbehne

No aj treťou dôležitou výhodou z pohľadu start-up projektu je schopnosť účtovného softvéru rásť spolu s jeho používateľom. Zvyčajne začíname v jednoduchom účtovníctve či vedieme daňovú evidenciu, ale s postupom času je ak sa nám darí je nevyhnutné prejsť na podvojné účtovníctvo, mať prehľad o svojich platobných partneroch, bankových účtoch, sledovať príjmy a výdavky či zostavovať súvaha a výkaz ziskov a strát.

 

Kto hľadá, nájde

Ak by sa mal čerstvý podnikateľ trápiť tým, aké povinnosti a byrokracia ho čaká nielen v súvislosti so štartom firmy, ale aj jej prevádzkou, mnohí by sa do realizácie svojich ideí ani nepustili. Stačí sa však poobzerať okolo seba a veľa zdanlivo otravných a administratívne náročných činností sa dá vyriešiť jednoducho, lacno a veľmi pohodlne.

 

A práve o tom je Keepi – o pomoci pre tých, ktorí sa chcú sústrediť na svoj core biznis a ostatné veci prenechať na profesionálov.

 

 

František Lovíšek